A digitális költségosztók működéséről

Tisztelt Fogyasztóink!

A Kisvárdai Közmű Szolgáltató Kft. az elektronikus költségosztók felszerelésében érintett épületek lakóit tájékoztatni szeretné a készülékek működéséről:

A digitális készülékek mérési elve eltér a párologtatóstól. A költségosztók az épületbe beadott hőmennyiség felosztásához szolgáltatnak adatot.

Alapvető különbség, hogy a párologtatós készülékek egész fűtési idény alatt néhány mm-től néhány tíz mm-ig mértek, a digitális költségosztók viszont a pontosságukat annak köszönhetik, hogy a fűtési időszakban akár 2 - 3.000 egységet is mérhetnek, tehát naponta több egység fogyasztás is felmerülhet.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy több energiát használnának fel, hanem azt, hogy a megosztást sokkal több egységre vonatkozóan tudják kiszámítani, így egy egységre jutó fogyasztás nagyságrendekkel kisebb.

Tehát aki takarékoskodni kíván, az a digitális költségosztóval könnyebben elérheti a szükséges eredményt, hiszen a hőfelhasználás az egy egységhez rendelt hőmennyiség jóval kisebb volta miatt a hőfelhasználási különbségek nagyságrendekkel pontosabban meghatározhatók. Továbbá a helység hőmérséklete nem befolyásolja a mérést, csak akkor mér a berendezés, ha a radiátoron történik a hőleadás.

Ha nincs hőleadása a radiátornak, akkor nem változik a mért egységek száma. Ezt Önök is ellenőrizhetik, ha hideg a radiátor, nem nő a mért eredmény.